Kategoriarkiv: Övrigt

Mary har tagit examen och tackar Tanzaling

Mary Elias, 23 år, vars skolgång föreningen Tanzaling har stöttat i flera år, har nu tagit examen från universitetet i Dar es Salaam.

-Jag kan inte ens börja beskriva mina känslor på examensdagen! Det var en blandning av upphetsning, upprymdhet, sorg, glädje. Allt jag kan säga är att jag undrade hur Gud kunde vara så god mot mig som gett mig den här chansen att ta examen när andra av olika orsaker inte får samma chans, säger hon.

Mary är äldsta dotter till Teddy och Elias Manoni som föreningen haft kontakt med i många år. De har inga möjligheter att betala en universitetsutbildning. Mary har läst till en kandidatexamen på universitetet i Dar es Salaam som hon kallar ”Tanzanias bästa universitet”.

-Jag uppskattar verkligen stödet jag fått från Tanzaling, ni har varit en stor del av den här resan. Jag vet inte hur jag kan betala tillbaka, jag ber Gud välsigna er alla, säger Mary.

Mary Elias har många olika tankar om framtiden och om hur skall använda sin utbildning.

-Under den närmsta framtiden tänker jag utveckla min karriär och entreprenörsskap för jag tror att det är den bästa vägen för att nå mina mål.

Mary Elias säger att stöd till ungas utbildning är mycket viktigt men att hon inte vet vilken väg som är den bästa.

-Men så som Tanzaling har stöttat mig, det är en bra väg.

Läs gärna mer om Mary Elias tankar om ungas situation i Tanzania i artikeln Covid-19, studier och vardagsliv.

Covid-19 i Tanzania – vad händer nu?

Tanzania var ganska tidiga med att stänga ner landet helt.
Skolorna stängde, alla elever reste hem till sina byar,
myndigheterna jobbade ”hemifrån” och vi i Tanzaling fick inte mycket kontakt med de vi personer vi känner och som vi brukar kommunicera med i Tanzania.
Denna period rådde det stänga regler kring till exempel möjligheten att röra sig ute och de flesta levde ett väldigt stillasittande och inaktivt liv. Myndigheternas strikta regler gjorde också att
människor inte kunde välja själva hur man skulle hantera sin
vardagssituation.
I slutet av juni öppnades landet igen. Skolor och universitet
öppnade i juli och sedan dess har aktiviteten i landet ökat.
Handtvätt och att hålla avstånd är fortfarande föreskrivet.

Ännu har man inte märkt av någon större smittspridning inne i landet – mest har smittan spridits i de stora städerna. Flera av de nordbor vi känner som arbetar i landet i olika projekt har i augusti
återvänt till Tanzania. I sociala medier kan vi se att de gläds över
att vara tillbaka igen.
Tanzalings solcellsprojekt är nu aktivt igen och i dagarna har ett 15-tal solceller installerats hos människor som verkligen behöver ljus i
sin tillvaro. Vi är glada för att våra koordinatörer är igång igen och

jobbar med våra projekt. Inför nästa år hoppas vi på fler Mamaid-
kurser och också på att utveckla ett nytt koncept kring entreprenörskap.
Vi hoppas förstås också på att kunna resa dit – men i dagsläget så
ser vi inte när det ska kunna ske. Vi hoppas på 2021!

Till minne av Shija Maganga

Bilden på Tanzalings ordförande Pär Alm och Sjija Maganga prydde förstasidan på Alingsås-Kuriren då Tanzaling fick motta Kristna Freds fredspris 2015.
Bilden på Tanzalings ordförande Pär Alm och Sjija Maganga prydde förstasidan på Alingsås-Kuriren då Tanzaling fick motta Kristna Freds fredspris 2015.

Shija Maganga, för många av Tanzalings medlemmar mest känd som pappan i korgfamiljen har gått bort. Styrelsens Lisbeth ochPär Alm skriver här om sin mångårige vän.
En av våra kära vänner i Nzega avled den 21 januari. Pappa Shija, korgfamiljens nav och alltid så samarbetsintresserad, tillmötesgående och på hugget att göra affärer och skoja, insjuknade och dog av tuberkulos. Den glada blicken och välkomnande handslaget får vi nu stoppa in i minnesbanken.

Vi har så många år och många minnen att förknippa Shija med. Vi träffade honom och hans tre minsta barn 1998 då de kom till Svenska skolan i Tazengwa varje vecka för att sälja av sina korgar som de hade tillverkat av egenodlat gräs och handskurna barkremsor. Vi är många, många, många som använder korgarna flitigt. De passar så bra till svenska kanelbullar eller som en pennkorg på skrivbordet. Originalet har bara ettanvändningsområde: att rensa riskorn från sten och skräp.

Pappa Shija har lärt alla sina barn att tillverka korgar.
Av dem känner vi Richard, Daudi, Paolo och Monica.
Under de senaste åren har förmodligen sönerna stått
för den större delen av tillverkningen. Vi har ju köpt
hundratals och åter hundratals. Många av er som varit
med på en resa till Nzega har också suttit på en liten
bänk utanför familjens hyddor och köpslagit, valt
storlek, prutat och skrattat tillsammans med familjen.

Sonen Paolo studerade också på en av våra vänskolor,
Bulunde, och är den i familjen som tagit en
gymnasieexamen hittills. Dottern Monica födde sitt
första barn när hon var tretton år. Vi hjälpte henne att
få en skräddarutbildning, hon fick en symaskin och
kunde försörja sig. Hennes första dotter Margreth
drabbades förmodligen av hjärnmalaria och blev efter
det döv. För tre år sedan hjälpte vi Margreth att få börja på en internatskola för döva. Nu är hon tretton
år och vi fick rapport i höstas när vi besökte henne att hon har de bästa resultaten på hela skolan! Om
allt går bra i fortsättningen för henne så kommer hon som vuxen att kunna bli dövlärare. Hon är en stor
glädje för familjen mitt i allt elände.

Strax efter beskedet om Shijas död och begravning, fick vi också besked om att hans fru var mycket
sjuk. En plötslig infektion i handen hade gett så stora skador att några av hennes fingrar behövde
amputeras. Nu hoppas vi att hon snart ska bli frisk och att handen läker, så att hon kan leva sitt
vardagsliv hemma i familjen igen. De behöver alla våra tankar och den omsorg som vi har möjlighet att
ge dem.

Fin utmärkelse till Tanzaling!

Tanazling har belönats med ett mycket fint bevis på vad vår förening betyder för invånare i Nzega.

20171120_214700

Det är Bulunde Secondary School, en av Tanzalings vänskolor,  som förlänat oss med ett Certificate of appreciation (bevis på uppskattning) för de insatser som föreningen gjort genom åren.

” In recognition of your generous and tireless efforts to promote the education in Nzega-Tanzania”  – som ett erkännande för er generösa och outröttliga ansträngningar för att gynna utbildning i Nzega-Tanzania, lyder motiveringen.

– Vi ärjätteglada för utmärkelsen. Det är ett bevis på att vi haft ett bra samarbete som har fungerat i många år, säger Tanzalings ordförande Pär Alm.

Bulunde Secondary school är Tanzalings tredje vänskola, där samarbetet startade för tio år sedan. Skolan var då alldeles nystartad och en av de få kommunala tätortsskolorna i Nzega. Lokalerna fick man ”ärva” av den avslutade och övergivna campen som kinesiska vägarbetare byggt upp som administrativ enhet till det stora vägbygget från Singida.

Det var ganska undermåliga lokaler man fick ta över och det första Tanzaling hjälpte skolan med var att bygga toaletter. Det fanns inga på skolan. Nästa steg var inventarier till klassrummen. En av föreningens vänskolor i Alingsås samlade in pengar för att köpa in skolbänkar och stolar till ett par skolsalar på Bulunde. Det blev ett lyft för dem. Möblerna tillverkades på ett lokalt snickeri inne i stan. Föreningens representanter var där och såg produktionen.

Skolan hade ganska stora svårigheter, elevunderlaget var spretigt, den hade mycket få lärare och dessutom blev det ett par rektorsbyten på rad.  Sedan nuvarande rektorn tog över har mycket hänt.  Skolan har fått fler skolsalar, laborations-sal, tillagning av skollunch för 400 elever varje dag har startats och nu senast en utökning till Upper secondary: form 5 och 6 där staten också byggt ett antal internatbyggnader av mycket god standard.
Det finns nu gott om lärare på skolan, man har en tydlig pedagogisk inriktning och eleverna gör allt bättre resultat.

 

Utmärkelsen delades ut den 20 oktober.

 

Så lär du dig Swahili hemifrån

  1. Skaffa dig en lärobok eller läromedel

Till en början så bör du ha en traditionell lärobok som förklarar grammatik och uttal.

Lärobok i pdf-form: Teach Yourself Swahili

Kolla också in youtube-kanalen Swahili101.

Efter hand som du blir bättre kan du börja läsa nyheter och annan litteratur på Swahili – BBC News in Swahili.

  1. Använd Anki och minnesteknik

Flera av de personer som lär sig språk snabbast i världen använder sig av en mjukvara liknande Anki. Det är ett gratis flashcard-program som utnyttjar spacing effect och testing effect. Du övar när och var som helst på t ex din mobil. Du får en fråga och ska ge ett svar. Repetitionerna kommer precis när de ger som mest värde. Enkelt kan man säga att man får första repetitionen dag 1, dag 3, dag 7 o s v givet att de “klarar” uppgifterna.

Till datorer (både PC och Mac) är Anki gratis, till mobiler är Android-appen gratis, medan iPhone-motsvarigheten kostar en duktig slant, som dock är värd vartenda öre.

Se den här guiden för att komma igång med Anki:

Kom ihåg att syftet med Anki är att man ska använda det varje dag – gör du inte det så förloras mycket av effekten. Tanken är dock inte att du ska använda Anki mycket varje dag – 20 min om dagen räcker gott och väl. Joshua Foer är känd för att ha lärt sig lingalas 1000 vanligaste ord på totalt 22 h med en mjukvara lik Anki.

Det tar lite tid i början innan man förstår och kan hantera Anki. Men det är definitivt värt att lära sig. Det kommer säkerligen finnas än mängd oklarheter kring Anki kvar efter den här guiden. Så tveka inte att höra av dig till mig om du har problem.

Jag rekommenderar att du laddar ner en färdig kortlek med Swahili-ord på Ankiweb. Du bör också skapa din egen kortlek där lägger in ord allteftersom.

Exempel på minnesteknik:
Fråga: kubanana

Svar: att trängas

Minnesbild: Du tänker dig att en ofantlig mängd ruttna röda bananer fyller en bil som du sitter i. Du trängs med dessa bananer.

Minnesbilder likt den ovan ökar recall med 2 – 3 gånger för en nybörjare. Efter hand övar du upp förmågan att skapa minnesbilder och minneslekar snabbt vilket låter dig minnas ofantligt mycket mer än vad du hade klarat utan teknikerna.

  1. Bli medlem på i-talki

I-talki får du chansen att förvandla dina ord- och grammatikkunskaper till ett riktiga språkkunskaper. Du får alltså möjligheten att via Skype tala med en mswahili. Det finns i skrivande stund en Swahili-instruktör i nätverket. Han är en väldigt duktig lärare. Det kostar ca 55 kr/h ett pris jag hoppas kan stiga allteftersom efterfrågan ökar.

Lycka till!

Henrik