Den 7 september var det äntligen dags för föreningen Tanzalings årsmöte som skjutits upp på grund av pandemin. I år höll vi till i Equmeniakyrkans storstuga och det var roligt att så många. var på plats.
Marcus Swenson var mötesordförande och läste bland annat upp föreningens verksamhetsberättelse för det ovanliga året 2020. Den, liksom föreningens ekonomiska berättelse och revisorernas berättelse godkändes av mötet. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet och både ordförande Pär Alm och ledamöterna Anders Jonsson, Lennart Mattsson och Janne Bengtsson omvaldes på två år.
Krister Nääs utsågs välförtjänst till Årets Tanzalinger för sina insatser som medlem av valberedningen som år efter år ser till att det finns en styrelse och revisorer till föreningen. Ett år framöver är det hos Krister som den fina vandringspokalen, tillverkad av vår egen korgfamilj i Nzega, har sin plats.
Efter årsmötesförhandlingarna berättade Maria Bergentz, sjuksköterska som till vardags arbetar på Alingsås lasarett, om sin tid på barnavdelningen på Kamakwie Wesleyan Hospital i Bombali-distriktet i norra Sierra Leone. Landet är ett av Afrikas fattigaste och ett av de länder där flest barn dör före fem års ålder. Barnavdelningen stöttas till stor del av organisationen Bombali Health Development, med göteborgaren och läkaren Lasse Seligman i spetsen.
Maria har arbetat som volontär på sjukhuset i två omgångar. Bombali Health Development har byggt upp barnavdelningen med 25 platser som ger alla barn under tolv år gratis sjukvård.
-Många av föräldrarna i området tjänar mindre än en halv dollar om dagen och när de inte kan betala för vård söker de inte upp sjukhus förrän barnen är i mycket dåligt skick, berättade Maria.
Idag söker i genomsnitt 500 barn i månaden vård på sjukhuset. Vanligaste orsaken är malaria, men även lunginflammation, brännskador och ormbett är vanligt.
-I området finns bland annat svart och grön mamba, kobra och gabonhuggorm. Ungefär varannan vecka kommer det in barn som blivit ormbitna. Det finns inga motgift på sjukhuset, det vi kan göra är att ge dropp för att rena levern, berättade Maria och visade bild på en liten pojke som blivit biten av en orm som gömt sig i familjens soffa.
Innan barnavdelningen etablerades förekom dagliga dödsfall bland de barn som kom till sjukhuset. Idag vårdas fem gånger så många barn men dödligheten har minskat till en fjärdedel av den tidigare.
Maria Bargentz konstaterade också att både Tanzaling och Bombali Health Development arbetar på liknande sätt: i små organisationer där vi har koll på varje krona så att inte pengar skall försvinna i administration utan gå direkt in i verksamhet.