Ung kvinnliga entreprenörer utbildas i Greit-projektet

Greit-projektets första deltagare Elisabeth Jacob, Monica Emanuel, Amina Geofrey, Irene Auybu och Janeth Kifutumo tillsammans med Tanzalings koordinatörer Bernadetha John och Lyoba Mbogo samt ordförande och sekreterare Pär och Lisbeth Alm i maj.

En glasstillverkare, en producent och försäljare av egna juicer vid stora busstationen, en innehavare av en frisör- och skönhetssalong, en tillverkare och försäljare av miljövänliga förpackningar med nyrustade jordnötter, en skräddare. Det är de fem nyutexaminerade kvinnliga entreprenörerna i det nydanande projektet Greit – Growing Entrepreneurship in Tanzania.

Initiativet till projektet togs av de två lokala Rotary-klubbarna Rotary Alingsås samt Rotary Alingsås Nolhaga som i samarbete med föreningen Tanzaling drivit projektet.

Tanken har varit att utbilda potentiella lokala entreprenörer för att göra det möjligt för dem att starta och driva egna företag, med målet att få verktyg att öka självförsörjningsgraden.

Efter genomgången utbildning har deltagarna fått certifikat för att lättare kunna få sponsring och/eller mikrolån för att kunna driva sina företag.

– Idén att arbeta med entreprenörskap fick vi 2019 när vi besökte Nzega och förstod på förvaltningschefer i kommunen att arbetet med att förmedla mikrofinansierade lån och hanteringen av budget, ekonomi och återbetalning blir en bromskloss för utveckling av entreprenörskap – man saknade helt enkelt utbildning och kunskap i frågorna, berättar Lisbeth Alm, styrelseledamot i Tanzaling som arbetat mycket med projektet.

– Vi åkte hem och började smida planer med lokala företagare, entreprenörer, coacher och utbildare för att hitta en utbildningsmodell. Engagemanget var stort, arbetet intensivt, planerna långt framskridna – då kom pandemin. I frustrationen över att inte kunna resa till Tanzania och genomföra en utbildning föreslog våra lokala koordinatörer: ”men ni kan väl göra den digitalt? Vi har ju prövat något som heter zoom en gång på ett avstämningsmöte. Det var ju jättekul och bra!” Sagt och gjort –  vi snickrade om utbildningen helt och hållet.

På kort tid arbetades. grunden till ett digitalt utbildningskoncept fram med digitalt text- och filmmaterial. I januari 2022 drog Greit-projektet igång en utbildningsserie med 20 lektioner, varav åtta stycken ledda digitalt av utbildare i Alingsås.

– Det blev väldigt  lyckat! När vi besökte Tanzania i maj i år och träffade kvinnorna i verkligheten för första gången kändes det som en succé, berättar Lisbeth Alm.

I november åker delar av Tanzalings styrelse till Tanzania, denna gång i sällskap med Rotary-medlemmar som arbetar hårt med Greit-projektet, för att bland annat genomföra ett uppföljnings-seminarium på plats. 

Läs mer om projektet på Rotary Alingsås hemsida:

https://portal.clubrunner.ca/16418/Stories/greit